B1

Prefab beton onmisbaar bij vernieuwing brug Hector Henneaulaan over R0 Brussel

Omwille van de slechte staat is de brug van de Hector Henneaulaan over de Ring (R0) in Brussel dringend aan vernieuwing toe. In opdracht van De Werkvennootschap starten BESIX, BESIX Infra en Socogetra aan de werken. De huidige brug zal volledig vervangen worden door een nieuw exemplaar, dat dubbel zo breed zal zijn en zal focussen op de veiligheid van de zwakke weggebruiker en een betere doorstroming van het openbaar vervoer en auto’s. Een aparte ecopassage zorgt ook voor een veilige oversteek voor de lokale fauna. Voor de tunnels voor die ecopassage werd een beroep gedaan op Webeco, prefab betonproducent en lid van FEBELCO, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van betonbuizen en -putten vertegenwoordigt.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt hierbij alle fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water.

B2

Prefab kokers

De bijzondere ecopassage die in dit project wordt gerealiseerd, bevindt zich niet alleen op de brug. Zo worden er ook ondergrondse tunnels voorzien. Op deze manier kunnen dieren gemakkelijk en bovendien veilig de omringende bossen bereiken zonder last te hebben van het verkeer. Voor het ontwerpen en maken van deze tunnels deed de aannemer een beroep op Webeco, producent van prefab betonelementen voor de aanleg van de infrastructuurwerken voor nutsvoorzieningen als water, elektriciteit en verkeer. Alessio Husson van Webeco: “Voor dit project hebben we in samenspraak met het studiebureau en de klant kokers op maat gemaakt. De grootste koker heeft een afmeting van 6000×1600 en een gewicht van 30 ton. Dit is dus zeker en vast geen alledaags project, maar wel een uitdaging die wij heel graag aangaan.”

B3

Mal op maat

Om dit project te realiseren maakte Webeco in huis een mal op maat om te kunnen voldoen aan alle wensen van de klant. “Omdat hier veel maatwerk aan te pas kwam besloten we om eenmalig een mal aan te passen op maat van dit project. Dit is volledig in eigen huis gerealiseerd”, aldus Alessio Husson. Ook de uitstroommonden zijn volledig op maat gemaakt. Om de doorbuiging van de bovenplaat tegen te gaan zijn de kokers voorzien van een ondersteunende kolom. Alessio Husson: “Aan de hand van spiraalbekisting konden we op vraag van het studiebureau deze kolommen voorzien in onze elementen.”

B4

Concrete Water Products

Verder zijn de kokers ook voorzien van oplegconsoles die op voorhand aangestort zijn aan de elementen. Door de oplegconsoles op voorhand te plaatsen, kan de weg rechtstreeks worden aangelegd bovenop de elementen. “Kokers zijn vast en zeker een onderdeel van onze corebusiness binnen onze businessunit Concrete Water Products. Deze tak behelst een volledig aanbod aan gestandaardiseerde betonproducten voor riolerings- en afwateringswerken alsook een uitgebreid programma aan maatwerkconstructies, met als resultaat dat wij complete DWA- en RWA-systemen kunnen aanbieden. We zijn dan ook zeer tevreden dat wij ons steentje hebben kunnen bijdragen aan dit imposante project omdat dit toch één van onze sterktes is”, besluit Alessio Husson.

B5